House in Kichijoji

The site is located within a dense residential district of Musashino in Tokyo, while there are still large greeneries remaining at its periphery. When we visited the site fronting the narrow street and closely surrounded by 2 to 3-stories residences, it caught our attention that many of the existing houses kept their window-curtains shut. Given the situations, we began the project with figuring out how to integrate the new house into the existing fabric of its neighborhood.

We envision the space through which the house communicates with the surrounding environment, while simultaneously securing the enough daylight and natural ventilation by three-dimensionally distancing the rooms. The slit-glazed intermediate space between 1st and 2nd floor is positioned on a different level from the windowsf of the neighboring houses, hence the sight lines are not interfering with each other. Even though the house fully opens up to the outside, gblindfoldingh the windows is no longer necessary for all. The rooms on the 1st floor have translucent ceilings obtaining the light from the intermediate space and thus providing the constant and sufficient daylight to the rooms. On the upper floor, the slit openings become clerestory windows. The slit-openings vary its heights in relation to the surroundings, the shortest at the west side to which manufactured openable windows (the rests are custom-made-fixed windows) are applied in order to gain natural ventilation. The parallelogram-shaped plan allows for easy parking and also orients the house to efficiently receive the south-west sun light. In terms of the elevation, siding-panels are used throughout including the handrail portions on the roof terrace, while painted plaster or stucco surfaces onto wood framings usually cause cracks due to the lateral movements. The panels, glasses, and wooden columns were evenly divided and placed in accordance with the respective standard sizes. Since the house is structured only with the columns along the exterior walls, it creates an adequate gthree dimensional distanceh between the rooms and also fully opens up the intermediate space.


 

Design
@2005.07-2006.02
Construction period
@2006.03-2006.08
 
Structure
@Wood structure, 2 stories
Photographs
@Koichi Torimura

Publications
@STRIKE A POSE [gestalten] GERMANY